انواع روش های محاسبه استهلاک در حسابداری کدام است؟

1402/12/09

انواع روش های محاسبه استهلاک در حسابداری
روش خط مستقیم: در این روش ارزش دارایی در تمام طول عمر در نظر گرفته شده یکسان میباشد. برای محاسبه استهلاک سالیانه به روش خط مستقیم مبلغ قابل استهلاک در نظر گرفته شده را در تقسیم بر سال های عمر مفید میکنیم. در این روش همانطور که در بالا هم اشاره کردیم، هزینه استهلاک در تمام طول مدت زمان عمر مفید یکسان است و در هر سال مبلغ یکسانی کسر میشود. فرمول محاسبه استهلاک به روش خط مستقیم برابر است با: هزینه استهلاک = ( هزینه – مبلغ ارزش افزوده) ÷ عمر مفید
محاسبه استهلاک به روش مانده نزولی مضاعف: در محاسبه استهلاک به روش مانده نزولی مظاعف ارزش دفتری دارایی ثابت را در درصد ثابتی ضرب میکنیم. این درصد ثابت دو برابر نرخ استهلاک روش خط مستقیم است. فرمول محاسبه استهلاک به روش مانده نزولی مضاعف به شرح زیر است: برای به دست آوردن نرخ استهلاک بهای تمام شده دارایی را از ارزش اسقاط دارایی کسر میکنیم و بر تعداد کل محصول تولید شده تقسیم میکنیم: نرخ استهلاک= تعداد کل محصول تولید شده ÷ (ارزش اسقاط دارایی – بهای تمام شده دارایی) پس از به دست آوردن نرخ استهلاک، برای به دست آوردن هزینه استهلاک هر دوره نرخ استهلاک را در محصول تولید شده همان دوره ضرب میکنیم هزینه استهلاک هر دوره = نرخ استهلاک × محصول تولید شده همان دوره
محاسبه استهلاک به روش میزان تولید: از این روش زمانی استفاده میکنیم که مقدار بهره وری محصول در طول عمر مفید، بر اساس مقدار محصول تولید شده قابل برآورد باشد. بنابراین در این روش استهلاک وابسته به میزان تولید است و شرط اصلی برای استفاده از این روش این است که بتوانیم میزان دقیق تولید را اندازه گیری کنیم. فرمول استهلاک به روش میزان تولید به شرح زیر است: برای محاسبه استهلاک یک واحد/عدد محصول ابتدا ارزش اسقاط را از بهای تمام شده کسر کرده و سپس عدد به دست آمده را تقسیم بر تعداد محصول برآورد شده در طول عمر مفید میکنیم. استهلاک یک واحد محصول: تعداد برآورد شده تولید محصول طی عمر مفید ÷ (ارزش اسقاط – بهای تمام شده خرید) و برای محاسبه استهلاک سالیانه به روش میزان تولید از فرمول زیر استفاده میکنیم: استهلاک سالیانه = استهلاک یک واحد محصول × تعداد محصول تولید شده در سال